Başvurularınızı yapmadan önce gireceğiniz üniversitenin kılavuzunu ayrıntılı şekilde mutlaka inceleyin. Üniversitelerin YÖS başvuruları arasında farklılıklar olabilir. Aşağıda genel olarak başvuru aşamalarından bahsedeceğiz.
•İlk önce başvuru yapacağınız üniversitenin adresinde yer alan YÖS sınavı başvuru koşullarını, sınav merkez ve sınav tarihlerini inceleyiniz. Başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınava girseler bile aldıkları puanlar kendilerine bir hak sağlamayacaktır.
•Sınav başvuru koşullarını sağlıyor iseniz başvuru ücretini verilen ödeme biçimlerine göre eksiksiz olarak yatırmanız gerekmektedir. Ödeme biçimleri üniversiteye göre farklılık göstermekle beraber çoğu üniversite hesaba havale/eft veya kredi kartı ile ödeme kabul etmektedir.
•Başvuru formuna yüklemek üzere; yüzünüz açık cepheden resmeden, 4,5 × 6 cm boyutlarındaki vesikalık fotoğrafınızı ve Pasaportunuzun ilk sayfasını (Pasaport Seri No ve Yabancı Uyruk No ya da T.C. Kimlik No. net görünecek şekilde) resimleyerek hazırlayınız. (Cep telefonundan çekilen fotoğraflar çoğu üniversitede başvuru için kabul edilmektedir. Fotoğrafınızın son aylarda çekilmiş bir fotoğraf olmasına özen gösterin. Çoğu üniversitede son 3 ay da çekilmiş fotoğraf yüklemeniz istenir.)
•Kayıt için geçerli olacak ve size rahatlıkla ulaşabileceğimiz bir e-mail adresi edininiz.
•Gerekli YÖS sınav başvuru evraklarını tamamladıktan sonra üniversitenin ilgili başvuru
adresine giriş yaparak online başvuru butonuna tıklayınız. Unutmayınız belirtilen başvuru
süresi dışında yapılan başvurular, şahsen veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul
edilmeyecektir.
•Çoğu üniversitede bu aşamada Online Başvuru Sistemi sizi gerekli olan formların doldurulması ve yüklenmesi için otomatik olarak ilgili sekmelere yönlendirecektir.
Aşağıda yer alan bölümleri eksiksiz olarak doldurduğunuzdan emin olunuz;
•Eft ile yapılan ödeme dekontunun resminin (yalnızca eft ile ödeme yapacak olanlar için)
•Vesikalık fotoğrafınızın, pasaportunuzun ilk sayfasının fotoğrafının
•Sınava gireceğiniz ülke ve şehir tercihinizin
•Başvuru formunun doldurulmasının ardından üniversitenin ilgili birimi evraklarınızı inceleyip
kontrol ederek onaylayacaktır.
•Bu onay işleminin ardından sisteme girmiş olduğunuz e-mail adresinize YÖS Sınav Başvuru Formunun yer aldığı bir bilgilendirme maili gelecektir.
YÖS sınavına gireceğiniz ülke, şehir, merkez, sınıf ve sınav saatine ilişkin bilgilerin yer aldığı "Sınava Giriş Kartı"nızı üniversitelerin resmi internet sitelerinden "Sınava Giriş Belgesi Alma" sistemi üzerinden alabilirsiniz. Lütfen resimli olarak basılan "Sınava Giriş Kartı" belgenizin bir
çıktısını alarak sınav merkezine gelirken yanınızda getiriniz.
•Adayların, YÖS sınavına gelirken YÖS Sınav Başvuru Formu’nu, Sınav Giriş Kartı’nı, başvuruda kullandığınız Kimlik Kartı, Pasaportunuzu (İkamet Tezkeresi) yanlarında bulundurmalarının zorunlu olduğunu unutmayınız. Bu belgelerin bir yada bir
kaçının eksik olması sınava girme hakkınızın iptaline neden olacaktır. (Sınava gelirken getirilmesi gerekli belgeler üniversiteye göre farklılık gösterebilir.)
***Bu yazımızda genel hatlarıyla YÖS başvurularının nasıl yapıldığını anlattık. Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi başvuru yapılacak üniversitelerin kılavuzları ayrıntılı şekilde incelenmeli ve ona göre başvuru yapılmalıdır...
Comments