top of page

Mavi kart / Mavi kart kütüğü nedir? Doğru bilinen yanlışlar!!!

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak kaydıyla Türk vatandaşlığından çıkanlar ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmi belgedir.​



Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak kaydıyla Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütüktür.​




Kimler Mavi Kart Başvurusu Yapabilir?/ Kimler Yapamaz?


*Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları Mavi Kart başvurusu yapabilir.


*Türk vatandaşlığından ıskat edilen/çıkarılan/kaybettirilen kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.

*Seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.

*Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmesine rağmen doğumla Türk vatandaşı olmayan kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.

*Çıkma izni verilen anne ve/veya babasına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmesine rağmen doğumla Türk vatandaşı olmayan kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.

*Anne veya babasından herhangi biri halen Türk vatandaşlığını muhafaza eden ergin olmayan çocuklar Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez. Aile kütüklerine kaydedilmeleri gerekmektedir.


Mavi Kart Başvurusu Nereye / Nasıl Yapılır?


Yurt içinde yaşayan Türk vatandaşları bulundukları bölgedeki il ve ilçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise Türkiye’nin dış temsilciliklerine başvuru yapabilirler.


Mavi Kart başvurusu yapmak isteyen vatandaşların yanlarından bulundurması gereken bazı belgeler yer almaktadır. Bu belgeler;Dilekçe Yabancı Kimlik Belgesi 2 Adet Fotoğraf

Yukarıda yer alan başvuru için gerekli evraklar ilk başvurunuz için yeterli olacaktır. Eğer yabancı kimlik belgesine sahip değilseniz bunun yerine pasaport ile başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.







288 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2023 TR/YÖS-2 SINAV ÜCRETLERİ

Türkiye, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Fransa, Katar, Kuveyt, Rusya, Suudi Arabistan ve KKTC’de sınava girecek adaylar için : 1600 TL...

Kommentare


bottom of page