top of page
WhatsApp-min.png

Atatürk Üniversitesi-TR/YÖS 2025

Başvuru Takvimi:

Atatürk Üniversitesi-TR/YÖS 2025 Tercih Takvimi
Atatürk Üniversitesi-TR/YÖS 2025 Tercih Takvimi

Genel Bilgiler


  • Bu kılavuz, 2025-2026 Akademik Yılı için Atatürk Üniversitesi’nin ön lisans veya lisans programlarında öğrenim görmek isteyen adayların başvuru süreci ve uygulanacak hükümleri kapsamaktadır.

  • Atatürk Üniversitesi’ne başvuruda bulunacak adaylar ile haberleşmede (e-posta, posta, faks, telefon görüşmeleri vb.) iletişim dili olarak Türkçe ve İngilizce kullanılacaktır.

  • Bu kılavuz, Üniversitemiz resmî web sitesinde yer alan https://admission.atauni.edu.tr sayfasında yayınlanacak olup, ayrıca basım ve dağıtımı yapılmayacaktır

  • Bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayın tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Senato veya Yönetim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Bu durumda izlenecek yol, Atatürk Üniversitesi tarafından belirlenir.

  • Bu kılavuzda belirlenmeyen durumlar için Atatürk Üniversitesi tarafından verilen kararlara göre işlem yapılır.


Başvuru Koşulları


Yurtiçinden ve yurtdışından Atatürk Üniversitesi’ne başvurular, http://yosbasvuru.atauni.edu.tr/ adresinden yapılacaktır. Takvim süresi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.


Yapılan yerleştirme sonrasında bir programa kayıt olmak için 2.3’te verilen koşullara sahip olunması zorunludur. Kayıt sırasında belgelerini sunamayan adayların üniversiteye kayıtları kesinlikle yapılmaz.


Başvuracak adaylar;


a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

1) Yabancı uyruklu olanların,

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” Hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların

a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden T.C. uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”

b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,

4) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir.


b) Adaylardan, 1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların, 2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç) 4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç), 5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların, başvuruları kabul edilmez.


Başvuru İşlemleri


  • Yurtiçinden ve yurtdışından yapılan tüm başvurular, yalnızca http://yosbasvuru.atauni.edu.tr/ internet adresinden yapılacaktır. Başvuru takviminde belirtilen tarihler arasında yukarıda yazılı internet adresinden yapılmayan, elden ya da posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

  • Adaylar başvuru süresi içinde http://yosbasvuru.atauni.edu.tr/ adresinden sisteme çevrimiçi (online) olarak girip, açıklamaları dikkatle doldurup sisteme kayıt işlemlerini yapacaklardır.

  • Sisteme kayıt esnasında verilen bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaylara aittir. Sistemin kimlik ile ilgili bilgi alanlarına, adayın resmi kimlik bilgileri değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan girilmelidir. Sisteme kayıt yaptırdıktan sonra kişisel bilgilerde düzenleme yapılamaz.

  • Sisteme kayıt olduğunda istenilen e-posta ve telefon numarası, adayın kendisine ait olmalı ve her aday yalnız bir e-posta kullanmalıdır. Bu e-posta ve telefon numarası ile başka adaylar adına herhangi bir yazışma ya da işlem yapılmamalıdır.

  • Sisteme kayıt sayfasına adayın son üç ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı (.JPG) ya da (.PNG) ya da (.PDF) formatında taratarak 1MB geçmeyecek bir şekilde yüklenmelidir. Fotoğraflar pasaport ya da diğer resmi kimlik belgelerinde kullanabilir nitelikte olmalıdır.

  • Sisteme girilen mail adresine doğrulama linki ve Aday Numarası gönderilecektir. Adayların, gönderilen linke tıklayarak sisteme girip sayfasını aktif hale getirmesi gerekmektedir.

  • Hesap aktif hale getirildikten sonra kullanıcı adı ve şifreyi girerek başvuru yapılabilir. Başvuru ücreti yatırıldıktan ve ilgililer tarafından başvuru işlemleri kontrol edilip onay verildikten sonra başvuru tamamlanmış sayılacaktır. Adaylar, başvuru ücretini başvuru süresi içinde aşağıda yer alan 5. BAŞVURU ÜCRETİ kısmında belirtilen bilgilere göre ödeyecektir.

  • Başvuru yapan adaylara, aday numarası yalnızca bir kez verilecektir. Atatürk Üniversitesi ile yapılacak tüm yazışmalarda aday numarasının belirtilmesi zorunludur.


Başvuru Ücreti


  • Başvuru için adaylardan 1500 TL ücret alınacaktır. Her aday tüm başvuru dönemleri için yalnızca bir defa başvuru ücreti ödeyecektir.

  • Adaylardan alınan başvuru ücreti gelecek yıllara devredilmez. Ücretini yatırdığı halde başvurmaktan vazgeçen ya da başvurusu geçersiz sayılan adayların ücretleri geri ödenmez. Adayların sistemde farklı hesaplar oluşturarak iki hesaptan da ödeme yaptığının tespiti durumunda yatırdığı ücretin iadesi yapılmaz. Ücretini yatırmayan adayın başvurusu kabul edilmez.

  • Başvuru ücreti online olarak sistem üzerinden yatırılabilir. Bunun içi adayların kredi kartı ya da online ödeme yapılabilecek banka kartlarının (Visa ya da MasterCard) bulunması gerekmektedir. Online olarak yapılan ödemede başvuru ödeme geçtiği takdirde otomatik olarak onaylanmaktadır. Onay mesajı sisteme kayıt esnasında yazmış olduğunuz mail adresine gelecektir.


Tercih İşlemleri

  • Tercih işlemleri http://yosbasvuru.atauni.edu.tr/ adresinden yapılacaktır.

  • Adaylardan, örgün öğretim programları için 5, ATA-AÖF (Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi) programları için 10 tercih olmak üzere toplam 15 tercih alınır.


Kayıt İşlemleri

Yapılan değerlendirme sonucuna göre Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrenciler, gerekli belgelerle Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca belirlenen tarihler arasında kayıt yaptırmak zorundadırlar. Süresi içinde kayıt yaptırmayan adaylar, kayıt hakkını kaybetmiş sayılırlar. Kayıt yapılabilmesi için aşağıda belirtilen belgelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edilmesi gerekmektedir:

Yurt Dışında İkamet edenler için:

Lise diplomasının aslı

Lise diplomasının Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı Türkçe tercümesi

Diploma Denklik Belgesi (İlgili Ülkedeki Türk Dış Temsilciliklerinden alınır.)

Yerleştirme Sonuç Belgesi

2 adet Vesikalık

Fotoğraf Pasaport ve pasaportun Türkçeye çevrili Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği Ülkemizdeki öğrenim sürelerince giderlerini karşılayabilecek maddi yeterlilikte olduklarına yönelik yazılı beyanı (T.C. Uyruklu öğrenciler hariç)

Sınav Sonuç Belgesi

Liseyi KKTC’de bitirenlerin GCEAL sınav sonuç belgesi

Mavi kart sahiplerinin mavi kart ile birlikte İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi

Çift uyruklular için Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Türkiye'de İkamet edenler için:

Lise diplomasının aslı

Lise Diplomasının Türkiye’de noter onaylı Türkçe tercümesi

Diploma Denklik Belgesi (İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınır)

Yerleştirme Sonuç Belgesi

2 adet Vesikalık

Fotoğraf Pasaport ve pasaportun Türkçeye çevrili Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği Ülkemizdeki öğrenim sürelerince giderlerini karşılayabilecek maddi yeterlilikte olduklarına yönelik yazılı beyanı (T.C. Uyruklu öğrenciler hariç)

Sınav Sonuç Belgesi Liseyi KKTC’de bitirenlerin GCEAL sınav sonucu

Mavi kart sahiplerinin mavi kart ile birlikte İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi

Çift uyruklular için Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği


Başvuru, yerleştirme ve kayıt sürecinde tahrif edilmiş, sahte, eksik ve yanlış bilgi ve belge sunanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile kayıtları iptal edilir ve haklarında kanuni işlemler başlatılır.


Kesin kayıt yapmaya hak kazanmış olan adaylar sadece kayıt yapmaya hak kazandıkları programlara kayıt yapabilirler.


Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programları tercih eden ve yerleşen adayların kayıtları, yerleştirildikleri programın bağlı bulunduğu Fakülte tarafından yapılacak Özel Yetenek Sınavına girmeleri ve bu sınavda başarılı olmaları halinde yapılacaktır.







Yorumlar


  • YouTube Sosyal Simge
  • Instagram Sosyal Simge
bottom of page